Loading...

M45 Plejády

I will share my best ideas in my blog
Domov / Blog / M45 Plejády

M45 Plejády

Údaje k fotografii

Optika: Skywatcher 80ED, SW reduktor 0.85
Kamera: Canon EOS 6D
Montáž: EQ6 Pro
Pointácia: QHY5
Expozícia: 23x300s RGB (2hod.), DF
Miesto: Lozorno
Spracovanie:            Pixinsight, Photoshop
Dátum: 04.12.2018

Láska Oriona

Asi každý na oblohe spozná súhvezdie Oriona, bájneho lovca, syna Poseidona. Nie každý však vie, že Orion bol zamilovaný do 7 sestier - Plejád. Miloval ich natoľko, že ich stále prenasledoval. Zeus sa nakoniec nahneval, chytil Plejády a umiestnil ich na oblohu, aby už nemuseli viac utekať. 

Zdá sa však že ich nakoniec Orion predsa len dobehne, keďže sa táto hviezdokopa pomaly blíži k bájnemu lovcovi :). 

Bližšie info k foteniu

Na tento objekt som sa veľmi dlho tešil. Až teraz v zime však Plejády dostatočne vystúpali, aby ich bolo možné vôbec fotiť. Keďže pri poslednom výjazde za tmou som svojou "šikovnosťou" zakopol o kábel, ktorý prepája notebook s fotoaparátom, tak sa mi podarilo poškodiť moju dlhoročnú zrkadlovku Canon 450D. Asi sa to však malo tak stať, pretože potajme som už túžil po novej full framovej zrkadlovke. Výber bol jasný - Canon 6D, ktorého krst bol práve tento objekt a zvládol to perfektne.

Spoločnosť robil Gabo, bez ktorého by táto fotka asi ani nevznikla. Pri fotení sa objavil nový problém s komunikačným káblom pre pointačnú kameru. Náhradu mi však Gabo poskytol a mohol som začať fotiť. Vonku bolo "príjemných" -1°C, pocitovo však asi -100°C :D. S fotením sme skončili asi o 3. hodine ráno a o 4 som ľahol do postele. Je to paráda vstávať po 3 hodinách spánku do práce. Pravdaže pravidlo astrofotografie je, že pekne je iba cez pracovný týždeň a nie cez víkend, kedy sa to dá dospať :D.

Pre zaujímavosť prikladám aj fotku Plejád, keď som sa o ňu pokúšal prvý krát ešte v roku 2011. Oproti súčasnej fotke je tam vidieť jeden-dva rozdiely ;). 


 

Komentáre(0)

Napíšte komentár