Loading...

M33 Galaxia v Trojuholníku

I will share my best ideas in my blog
Domov / Blog / M33 Galaxia v Trojuholníku

M33 Galaxia v Trojuholníku

Galaxia v Trojuholníku, tiež známa ako M33. Nachádza sa približne tri milióny svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Trojuholníka.

Údaje k fotografii

Optika: Skywatcher 80ED, SW reduktor 0.85
Kamera: Canon EOS 450D
Montáž: EQ6 Pro
Pointácia: QHY5
Expozícia: 25x400s RGB (2hod. 45min)
Miesto: Lozorno
Spracovanie:            Pixinsight, Dark frame, Flatfield, Bias
Dátum: 18.08.2018

Galaxia v trojuholníku bola objavená Charlesom Messierom, tvorcom Messierovho katalógu, ktorý ju označil ako M33. Ide o špriálovú galaxiu, ktorá je od nás vzdialená približne 3 milióny svetelných rokov. Je jedna z mála galaxií, ktorú je možné vidieť voľným okom bez použitia ďalekohladu.

Je to fotografia, kde som skúšal niekoľko vecí prvý krát. V prvom rade na novej montáži EQ6 Pro som skúšal funkciu PEC (Periodical Error Correction), pre zníženie už aj tak malej periodickej chyby montáže. Fungovala perfektne. Ďalej prepojenie SW Backyard EOS (pre ovládanie fotoaparátu) s PHD (pointácia) a možnosti ditheringu, čo je nútený malý posun medzi jednotlivými snímkami pre zníženie hot pixelov na snímkach. Okrem toho, keďže fotenie prebiehalo celú noc, tak ráno tesne pred východom slnka, som prvý krát fotil tzv. flatfieldy, čo sú kalibračné snímy slúžiace na odstránenie vinetácie a nečistôt v optickej sústave. Hold, keby to bolo ľahké, fotil by takto každý :D.

V každom prípade tento objekt by si zaslúžil oveľa dlhšiu expozičnú dobu. Určite sa k tejto galaxii ešte v budúcnosti vrátim ;).

Komentáre(0)

Napíšte komentár