Loading...

Chí a h v Perzeovi

I will share my best ideas in my blog
Domov / Blog / Chí a h v Perzeovi

Chí a h v Perzeovi

Údaje k fotografii

Optika: Skywatcher 80ED, SW reduktor 0.85
Kamera: Canon EOS 450D
Montáž: EQ6 Pro
Pointácia: QHY5
Expozícia: 15x300s RGB (1hod. 15min.)
Miesto: Lozorno
Spracovanie:            Pixinsight, Dark frame, Bias
Dátum: 08.08.2018

Je len veľmi málo hviezdokop, ktoré je možné vidieť takto blízko vedľa seba. Tento pár je od nás vzdialený asi 7000 svetelných rokov. Cez ďalekohľad alebo cez oko fotoaparátu je možné vidieť nádherné pole hviezd. Nachádzajú sa v súhvezdí Perzeus a predstavujú meč tohto slávneho bojovníka. Sú vidieť aj voľným okom a boli katalogizované už 130 rokov pred Kristom gréckym astronómom Hipparchosom. Teraz sú známe ako Chi a h alebo NGC 869 a NGC 884. Obe hviezdokopy sú od seba vzdialené len niekoľko stoviek svetelných rokov a obsahujú hviezdy oveľa mladšie a horúcejšie ako naše Slnko. 

Rosa na kolejích

Pekelný snímok :). Fotil som ho celú noc, kde som si pre potreby kontroly pointácie nastavil na každú hodinu budíček. Po prvej hodine sa však začali objavovať čoraz väčšie odchýlky v pointácii. Nebral som to moc do úvahy, keďže to bolo ešte v rámci normy, tak som si povedal, že nevadí a budem fotiť ďalej ... Veľká chyba. Takto to pokračovalo až do rána, keď som skončil s dokopy 38 expozíciami po 5 minútach (dokopy teda niečo vyše 3 hodín expozície). Až pri balení ďalekohladu som zistil, že hlavný ďalekohlad je úplne zarosený. Rovnako tak aj hľadáčik, cez ktorý riešim pointáciu :(. To vysvetluje tie čoraz väčšie odchýlky. Doma som nakoniec vybral len 15 použitelných snímok, kde ešte hviezdy neboli moc rozmazané - čiže menej než polovica všetkých nazbieraných dát... no nič, poučil som sa a začal bastliť elektroohrev pre hlavný ďalekohlad a hľadáčik ;).

V roku 2012 som tento objekt už raz fotil. Pre zaujímavosť nižšie pripájam aj tento pokus. Rozdiel v detailoch a kvalite je patrný. Avšak v tej dobe a s tou technikou som sa veľmi tešil aj z takéhoto výsledku :).

Prejdite myšou cez fotku aby ste videli porovnanie. 


Komentáre(0)

Napíšte komentár