Loading...

Eastern Veil Nebula

I will share my best ideas in my blog
Domov / Blog / Eastern Veil Nebula

Eastern Veil Nebula

Údaje k fotografii

Optika:Skywatcher 80ED
Kamera:Canon EOS 6D mod.
Montáž:EQ6R Pro
Pointácia:QHY5
Expozícia:102x300s RGB (8.5 hod.), DF, FF+DF
Miesto:Šišuláky
Spracovanie:           Pixinsight, Photoshop
Dátum:14.07.2020, 21.08.2020, 18.09.2020
Väčšie rozlíšenie:Fotku s okolitým hviezdnym poľom nájdete tu.

Eastern Veil Nebula alebo podľa katalógu NGC6992 je časťou hmloviny Veil Nebula, ktorá je pozostatkom supernovy nachádzajúcej sa v súhvezdí Labute. Supernova vybuchla pred odhadom 5 000 - 10 000 rokmi, pričom hviezda, z ktorej vznikla, bola 20x väčšia ako naše slnko. V súčasnosti Veil Nebula expanduje rýchlosťou 1.5 milióna km za hodinu. 

Veil nebula bola objavená 5. septembra 1784 Wiliamom Herschelom. Ak vám to meno niečo hovorí, tak paráda. Ide o slávneho astronóma a vedca, ktorý objavil infračervené svetlo, planétu Urán a množstvo hmlovín a dokonca komponoval hudbu pre orchester.  

Prečo fotíme toľko expozícií?

Fotografia je spojenie 102 expozícií po 300 sekúnd, takže spolu 8.5 hodiny expozície. Ak niekoho zaujíma, prečo to musí byť toľko fotografií a nestačí jedna fotka, tak zjednodušene preto, aby na fotke toho bolo vidno viac :). Pri jednej expozícii (fotke) pôsobí fotografia veľmi zašumene a z hmloviny je toho veľmi málo vidieť. Každá fotografia môže byť vyjadrená pomerom užitočného signálu k šumu. Aby sme sa tohto šumu zbavili a zvýšili užitočný signál, tak priemerujeme väčší počet fotografií. Takto signál zostáva na rovnakom mieste, ale šum, ktorý je náhodný, priemerovaním odstraňujeme. Tým zvyšujeme pomer signálu k šumu. Pričom zlepšenie je priamoúmerné odmocnine počtu snímkov. Ešte ste neprestali čítať? :) Tak teda zjednodušene - pri 4 fotografiách dostaneme dvojnásobné zlepšenie pomeru signálu k šumu, pri 100 snímkach je to 10 násobné zlepšenie, pri 200 snímkach je to 14 násobné zlepšenie a tak ďalej. Avšak z tohto pomeru vyplýva aj to, že nemá zmysel fotiť nekonečné množstvo fotografií, pretože pri určitom počte fotografií je už zlepšenie minimálne. Nižšie môžete vidieť porovnanie jednej expozície a zloženinu 102 expozícií. Rozdiel medzi snímkami je značný (čiže cca 10 násobné zlepšenie).

Vľavo 1 expozícia, vpravo zloženina 102 expozícií

Komentáre(0)

Napíšte komentár