Loading...

M51 Whirlpool galaxy

I will share my best ideas in my blog
Domov / Blog / M51 Whirlpool galaxy

M51 Whirlpool galaxy

Údaje k fotografii

Optika:Skywatcher 80ED
Kamera:Canon EOS 6D
Montáž:EQ6R Pro
Pointácia:QHY5
Expozícia:75x360s RGB (7,5hod.), DF, FF+DF
Miesto:Lozorno, Bezovec
Spracovanie:           Pixinsight, Photoshop
Dátum:30.03.2019, 20.04.2019

Whirlpool galaxy, známa aj ako M51 pod Messierovým označením, je špirálová galaxia, ktorá susedí s našou galaxiou Mliečnou cestou. Je od nás vzdialená približne 25 miliónov svetelných rokov a je výsledkom spojenia dvoch galaxií. Táto zrážka sa udiala pred miliardami rokov, avšak ešte stále vidno pozostatky tohto súboja. Gravitačný tanec týchto dvoch galaxí spôsobuje zmršťovanie oblakov plynu, čo má za následok vznik nových mladých hviezd. Pre astronómov ide o veľmi zaujímavý objekt, keďže je možné skúmať interakciu galaxií a k tomu aj veľmi lahodí oku :).

Info k foteniu, akcia HAF-BAF

Fotenie prebiehalo v rámci dvoch nocí. Prvé 3,5 hodiny expozície na obvyklom mieste v Lozorne. A ďalšie 4 hodiny v Bezovci počas skvelej akcie HAF-BAF. Ide o astrofotografický workshop pre nadšencov ako som ja. Prednášali tam skvelí astrofotiči, ako sú Martin Myslivec, Peter Jurista, či Pavol Kollarik. Počas 3 dní tohto workshopu som sa naučil v Pixinsight toľko, čo by mi samému trvalo niekoľko mesiacov. Nové skúsenosti som hneď využil aj pri spracovaní tejto fotografie. Vyhliadky na fotenie sa spočiatku zdali byť veľmi chabé z dôvodu hrozného počasia. Druhá noc však priniesla prekvapenie s jasnou oblohou, ktorá bola o poznanie lepšia ako je tá, čo máme v Lozorne. Fotili sme do piatej rána, kde nám proti zime pomohol Captain Morgan :). Skvelá akcia, skvelí ľudia, proste paráda. Budúci rok idem určite znova. 

Niečo z histórie

O tento objekt som sa už raz pokúšal, ešte v roku 2009 :). Tento pokus a porovnanie s terajším asi nie je potrebné komentovať :).

Komentáre(0)

Napíšte komentár