Loading...

Srdce Kasiopeji

I will share my best ideas in my blog
Domov / Blog / Srdce Kasiopeji

Srdce Kasiopeji

Údaje k fotografii

Optika:Skywatcher 80ED
Kamera:Canon EOS 6D
Montáž:EQ6R Pro
Pointácia:QHY5
Expozícia:167x360s RGB (16.7 hod.), DF, FF+DF
Miesto:Lozorno
Spracovanie:           Pixinsight
Dátum:24.10.2019, 25.10.2019, 31.10.2019

Heart Nebula (IC 1805) je emisná hmlovina, vzdialená približne 7500 svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Kasiopeja. Väčšinou je táto hmlovina fotená s jej susedom Soul Nebula. Avšak z dôvodu veľkosti som sa rozhodol zatiaľ odfotiť len srdce. Dušu si nechám nabudúce. Hmlovina žiari červeným svetlom, pretože majoritný prvok, z ktorého sa skladá, je vodík. Zdrojom žiarenia je malá otvorená hviezdokopa známa ako Melotte 15, ktorá sa nachádza v blízkosti centra hmloviny. Táto hviezdokopa obsahuje veľmi mladé obrie hviezdy staré približne 1.5 milióna rokov (pre porovnanie naše Slnko je staré 4.5 miliardy rokov). Niektoré z týchto hviezd majú hmotnosť 50 krát väčšiu ako naše Slnko. 

Info k foteniu

Fotenie prebiehalo počas troch nocí. Prvú noc sa mi podarilo odfotiť cca 4 hodiny expozície, druhú noc cca 7 hodín. Po tejto noci som začal spracovávať, ale žiadalo si to ešte viac dát, tak som pokračoval s fotením tretiu noc - ďalších 6 hodín. Počas poslednej noci bolo cca 3°C pod nulou, takže zase som mal všetky zimné veci na sebe, aj tak to nepomohlo :). Keďže sa mi podarilo montáž prakticky úplne zautomatizovať, voľný čas som pospával v aute na prednom sedadle. Poznámka pre budúcnosť je vymyslieť pohodlnejší spôsob spánku, keďže predné sedadlo nie je uspôsobené pre tento účel. Predsa len 2 hodiny spánku naozaj nestačí pre ďalší deň v práci :). 
V každom prípade 17 hodín expozície je zatiaľ moja rekordná hodnota expozície na jeden objekt. Takéto množstvo dát si však vyžaduje aj výpočtový a pamäťový výkon, takže v budúcnosti budem musieť zainvestovať aj do lepšieho počítača, keďže niektoré operácie trvali aj niekoľko hodín.

Niečo z mytológie

Kasiopeja bola etiópska kráľovná, manželka Kéfea. Bola veľmi pekná a stále sa vychvaľovala, že je krajšia dokonca aj ako všetky vodné nymfy nereidy. Toto však nahnevalo ich otca boha mora Poseidóna. Na Kéfeovo kráľovstvo preto poslal morskú príšeru Ketusa, aby ho spustošila.
Aby svoju ríšu zachránili, rodičia po rade od múdrej veštici, prikovali svoju dcéru, princeznú Andromedu ku skalnému útesu nad morom ako korisť pre obludu.
Andromedu však vyslobodil Perseus na svojom lietajúcom koni Pegasovi a okúzlený jej krásou sa s ňou oženil.
Kasiopeji, Kéfeovi, Andromede, Perseovi a Pegasovi patrí ich miesto na oblohe. Poseidon však nechcel nechať uniknúť Kasiopeju bez trestu, a preto ju umiestnil blízko pólu takže každú noc polovicu času musí stráviť hlavou dole, aby sa naučila skromnosti.

Komentáre(0)

Napíšte komentár