Loading...

North America Nebula

I will share my best ideas in my blog
Domov / Blog / North America Nebula

North America Nebula

Údaje k fotografii

Optika:Skywatcher 80ED
Kamera:Canon EOS 6D mod.
Montáž:EQ6R Pro
Pointácia:QHY5
Expozícia:42x180s, 36x300s RGB (5,1hod.), DF, FF+DF
Miesto:Lozorno
Spracovanie:           Pixinsight, Photoshop
Dátum:24.05.2019, 31.05.2019


North America alebo NGC7000 je emisná hmlovina v súhvezdí Labute. North America, teda severná Amerika sa volá kvôli jej nápaditej podobe na známy kontinent (hádajte ktorý :D). Ak ste ho na fotke hneď neidentifikovali, je to kvôli mojej kompozícii. Vpravo však môžete vidieť fotku už lepšie natočenú, kde tvar Ameriky je už jasnejšie vidieť.

Keďže cez súhvezdie prechádza Mliečna cesta, tak na fotke vidno nespočetné množstvo hviezd. Hmlovina obsahuje predovšetkým vodík a emisnou sa nazýva preto, lebo obsahuje ionizované plyny, kde zdrojom ionizácie je hviezda s ľahko zapamätateľným označením HD199579 alebo tiež Miro’s Diamond.



Modified DSLR and Unmodified DSLR comparisson

Upravenie foťáku

Táto fotografia je výnimočná tým, že bola prvý krát fotená modifikovanou zrkadlovkou. Bohužiaľ zrkadlovka sa dá použiť na dennú fotografiu už len s veľkými obmedzeniami, ale určite to stálo za to. 

Modifikácia zrkadlovky spočíva v demontáži filtrov spred snímača zrkadlovky, aby zrkadlovka mohla zachytiť aj vlnové dĺžky v okolí 700nm, čo je červené svetlo. Zrkadlovky sú od výroby obmedzované o tieto časti spektra, ale v astrofotografii je to na škodu, keďže potom je veľmi časovo náročné zachytiť takéto červené hmloviny. Keďže po modifikácii je fotoaparát citlivý až do oblasti infračerveného žiarenia, tak paradoxne som tam musel ešte jeden filter pridať, aby som toto žiarenie obmedzil. 

B&W

Kto má rád čiernobiele fotky, tak prikladám aj jasovú zložku hore uvedeného snímku ;). 

Komentáre(2)

  • Jun 11, 2019, at 7:32

    Je to krásne, len škoda že na to aby človek bližšie rozumel potrebuje i vedomosti a ja ich v tejto oblasti žiaľ nemám. Blahoželám , určite to bolo dosť náročné na čas i spracovanie . Paráda.

  • Jun 11, 2019, at 11:16

    Prekrásne....:):):), profesionálne, nemá to chybu. Žasnem ..... Želám ešte veľa podobných astrofotografií .....

Napíšte komentár